Dnes je štvrtok, 19.október 2017, meniny má: Kristián
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Poklady lesa v kuchyni: Poradíme vám, ako správne zavariť huby

september 01, 2016 - 12:11
Babie leto patrí hubárom. August nám ich už síce uštedril pomerne dosť, no ak sa udržia teplé noci a tiché dažde, hubárska žatva nás neminie ani v septembri. Praktická Slovenka vám prináša pár tipov, ako zaobchádzať s pokladmi z lesa tak, aby nám vydržali dlho a s čo možno najväčším úžitkom.

Huby sú odrazom zdravej prírody, ekosystému, ale aj počasia. Suché a červivé huby sú typické pre suchšie počasie, daždivé obdobia sa na hubách premietnu do plesní, ktorým predchádzajú hubové plody nasiaknuté vlhkosťou ako špongia. V každom prípade by sme si z lesa mali domov nosiť len zdravé plody. Všetky červivé, plesnivé, ale aj suché radšej nechajte tam, prírode poslúžia viac než našim smetným košom. Huby síce môžeme jemne vytrhnúť, ale lepšie je odrezať ich pri zemi nožíkom a hneď aj očistiť od väčšej špiny na konci nožičky.

shutterstock_290341472.jpg

Foto: 
Shutterstock

Vyberajte vždy celú plodnicu a vzniknutú jamku zakryte, inak by sa podhubie mohlo vysušiť. Pamätajte na to, že aj jedlé huby sa môžu stať jedovatými. Stačí, ak si košík, či plátennú tašku zabudnete doma a huby pozbierate do igelitky alebo mikroténového vrecka. Bez prístupu vzduchu sa sparia, pričom sa automaticky vytvoria toxické látky. Doma vyraďte všetky červivé alebo inak znehodnotené kusy a rozdeľte ich podľa typu spracovania. Huby zásadne neumývajte, len ich očistite kuchynskou papierovou utierkou a poškodené časti odrežte. V chladničke vám vydržia huby aj tri dni, ak ich rozkrojíte a vložíte do plastového sitka. Takto ich trvanlivosť predĺžite.

 

Viac o tom, ako správe huby sušiť, mraziť a zavárať sa dozviete v aktuálnom čísle Praktickej Slovenky! 

- - Inzercia - -