Dnes je streda, 19.september 2018, meniny má: Konštantín
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Praktická Slovenka: Silvestrovské chutné drobnôstky

december 28, 2017 - 12:56
Privítajte nový rok v spoločnosti blízkych a priateľov a pripravte pre nich nezabudnuteľný večer s chutnými jednoduchými chuťovkami, ktoré pohladia aj rozmaznané chuťové poháriky.

Mozzarella v parma kabátiku 

Potrebujeme: 
300 g mozzarelly (môžu byť aj malé mozzarellové guľôčky)
200 g parmskej šunky 
2 mangá 
bylinky na posypanie a balsamico na dekoráciu 

Mango zbavíme kôstky a šupky, nakrájame na mesiačiky. Mozzarellu nakrájame na obdĺžniky, ktoré budeme obaľovať do pol plátku parmskej šunky. Malé guľôčky mozzarelly obaľujeme celé. Rolky následne naservírujeme na mesiačikoch manga a posypeme bylinkami alebo čerstvou pažítkou. Môžeme ešte pridať kvapku balsamica. 

Náš tip
Roládky spolu s mangom môžete na chvíľu zapiecť v rúre. Ak máte radi výrazné chute, môžete ich potrieť medom s trochou strúhaného zázvoru.

Špenátovo-lososová roláda
3 vajcia 
400 g mrazeného špenátu
2 strúčiky cesnaku
150 g údeného lososa (plátky)
250 g taveného syra
125 g masla
soľ, korenie, kôpor

Špenát rozmrazíme, zbavíme prebytočnej vody a na panvici privedieme do varu. Odstavíme od plameňa, pridáme celé tri vajíčka a pretlačený cesnak, poriadne premiešame. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov, plech vyložíme papierom na pečenie, na ktorý vylejeme špenátovú zmes a rovnomerne ju po plechu rozotrieme. Pečieme asi 12 minút, kým sa nevytvorí celistvé cesto. Tavený syr vymiešame s maslom, pridáme štipku soli, korenia a kôpor na ochutenie. Vytvoríme nátierku, ktorou potrieme celý vychladnutý špenátový plát. Od jedného okraju začneme po celej strane klásť plátky údeného lososa. Z tej istej strany potom budeme roládu zavíňať. Zvinutú roládu obalíme ešte do potravinovej fólie a necháme stuhnúť v chladničke. Krájame na látky a podávame s opekaným toastom alebo ciabattou. 

Nivové palacinkové očká 
150 g dusenej šunky 
50 g nivy
100 g taveného syra
čerstvý listový špenát alebo rukola 
mleté čierne korenie
Na palacinky:
polohrubá múka, vajce, olej, mlieko, štipka soli 
Ingrediencie na palacinky zmiešame a vytvoríme cesto, z ktorého upečieme palacinky.
Nivu zmiešame s tavným syrom, pridáme korenie. Palacinky potrieme syrovou zmesou, po celej ploche poukladáme listy špenátu či rukoly, pridáme plátky šunky a zvinieme do rolky. Rolku následne nakrájame na kolieska, cez každé koliesko prepichneme špáradlo, aby sa nerozvinulo. Palacinkové očká môžeme podávať s cesnakovým alebo chilli dresingom. 

Silvestrovské tajomstvo 
150 g prosciutta
kapary
čierne olivy
mozzarellu
pizza korenie
cherry paradajky
píniové semienka
balsamico

Prosciutto rozdelíme na polovicu, pokiaľ máme menšie plátky, preložíme dva plátky do kríža. Ostatné ingrediencie nakrájame na drobné kocky, navrstvíme ich na hromádku do prostred plátky šunky, posypeme píniovými semienkami, pridáme pizza korenie a kvapku balsamica. Z prosciutta zviažeme batôžtek. Podávame s čerstvým pečivom alebo rukolovým šalátom. 

Náš tip
Batôžky môžete viazať aj pomocou dlhšieho stebla pažítky. 

- - Inzercia - -