Dnes je utorok, 21.máj 2019, meniny má: Zina
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Bozky pod imelom

december 15, 2018 - 06:30
Kto by nepoznal imelo? Je opradené rôznymi poverami a tajomstvami, no najmä je to vynikajúce liečivo, a to nielen v tradičnom ľudovom liečiteľstve,ale aj v modernej medicíne.

Kto by nepoznal imelo? Je opradené rôznymi poverami a tajomstvami, no najmä je to vynikajúce liečivo, a to nielen v tradičnom ľudovom liečiteľstve,ale aj vmodernej medicíne.


Z Britských ostrovov sa k nám dostala obyčaj,dať sa pobozkať pod imelom. Angličania veria, že to prináša šťastie.Tento príjemný zvyk je už dlho populárny aj u nás. Ani u vás doma by nemali chýbať halúzky imela – či už prírodné, previazané červenou stužkou, alebo prifarbené podľa vzhľadu vianočnej dekorácie. Efektne amagicky pôsobia dlhšie vetvičky imela s bobuľkami voľne vložené do jednoduchých sklených váz.


Tento vždy zelený poloparazitický ker rastiena rôznych stromoch, kamjeho semená prenesú vtáky. Keďže sú lepkavé, prichytia sa na kôru a zapustia do nej korienky. Semená nevyklíčia ani vo vode, ani v zemi, len na hostiteľskom strome. Rastlina sa živí jeho miazgou, znej čerpá vodu a minerály, ostatné živiny si vytvára fotosyntézou. Vstrednej Európe sa objavuje predovšetkým na agátoch, lipách, hraboch, ba aj na vŕbach, boroviciacha jedliach. Môžeme honájsť na jabloniacha vzácnejšie na orechoch. Pri pohľade z diaľky vyzerá imelo ako zelená guľa zavesená vysoko medzi konármi stromu. Imelo je takmer nezničiteľné. Usychá až so „svojím“ stromom. Listy imela súneopadavé a kožovité. Má nenápadné drobné žltozelené kvety, kvitne v marci avapríli.


Imelo je vzácne pre liečivé účinky. Viaceré vynikajúce vlastnosti potvrdili ajnajnovšie výskumy. Môžeme siho na liečivý čaj usušiť aj sami.Najkvalitnejšie imelo je jabloňové, hlohové a borovicové. Listy a malé vetvičky imela zbierame do polovice decembra, a potom až vmarci a v apríli.V inomčase sa nezbiera.Z nazbieraných lístkov a vetvičiek treba odstrániť lepkavé plody apred sušením všetko na drobno nakrájať. Sušia sa v tieni pri teplote do 45 stupňov Celzia. Po usušení simusí imelo zachovať zelenkastú farbu so žltým odtieňom, nesmie zapáchať a musí mať slabo trpkastú chuť. Zle vysušené imelo sčernie. Usušené imelo uskladňujeme na tmavom, suchoma vzdušnom mieste.

Magické a čarovné

  • Biele, v decembri dozrievajúce bobule imela pripadali našim predkom magické a pripisovali rastline nadprirodzenú silu
  • Zvyk ozdobovať dom zelenými vetvičkami imela námzanechali Kelti
  • Uctievali ho aj Slovania, ktorí verili, že imelo vyháňa zlých duchov. Namáčali jeho vetvičky vo víne a nimi očisťovali príbytky
  • Vešali ho v dome nad dvere alebo nad stôl, aj ako ochranu pred ohňom
  • Stará vianočná tradícia hovorí, že by smemali svojich najbližších pobozkať pod vetvičkou imela
  • Jeho „čary“ vraj najlepšie pôsobia, ak je imelo podarované. Čímviac má bielych bobuliek, týmviac šťastia prinesie v nasledujúcom roku

Zabudnite na mýtus, že imeloje jedovaté. Toxické sú len jeho lepkavé plody, nikdy ich nejedzte! Imelo je nielen jeden zo symbolov Vianoc, ale má vynikajúce liečivé účinky. Práve teraz je čas nasušiť si tento vzácny dar prírody.

- - Inzercia - -