Dnes je štvrtok, 14.november 2019, meniny má: Irma
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Zdravá jeseň so šípkami

október 23, 2019 - 18:10
Tešíme sa na plody jesene. K tým najžiadanejším a najzdravším patria žiarivo červené šípky. Sú to plody ruže šípovej, ktoré dozrievajú koncom augusta a v septembri. Zbierame ich počas jesenných prechádzok v prírode, zvyčajne pred prvým mrazom. Viete však, že ich môžeme pestovať aj ako záhradné kultivary so zameraním na produkciu zdravých šípok?

Šípky

Asi málokto vie, že na šľachtení záhradných kultivarov ruží so zameraním na produkciu šípok, sa v šesťdesiatych rokoch minulého storočia sa podieľali aj pracovníci okrasného záhradníctva v Bojniciach. Ide konkrétne o dva kultivary: Rosa rugosa – ruža vráskavá a Rosa pomifera – ruža dužnoplodá. Oba kultivary si ako kríček v kontajneri možno kúpiť v každom dobrom záhradníctve. Už mladý krík býva väčší, vysoký okolo 40 centimetrov, preto treba rátať s dostatočne veľkým priestorom na výsadbu.

Vydrží veľa

Na trvalú výsadbu plodovej šípky nemusíme hľadať osobitne vhodné stanovište, darí sa jej na slnku aj v tieni. Nie je náročná ani na pôdu. Dobre rastie v kamenistej pôde, chudobnejšej na živiny, ako aj v kvalitnej záhradnej pôde. Nesmie však byť podmočená. V lepšej pôde dosiahne väčšie rozmery a aj bohatšiu úrodu. Je vhodnou rastlinou aj do živých plotov, tu ju však treba upravovať. Rátajme s tým, že päťročný krík máva výšku 2 až 2,5 metra. Tento typ plodonosných ruží na jar zakvitne jednoduchými kvetmi v strapcovitom útvare, neskôr sa z nich vytvoria plody – šípky. Odoláva mrazom a znáša aj mestské zamorené prostredie, azda preto je obľúbeným kríkom v mestských parkoch, kde koreňmi spevňuje svahovitý terén.

Vo vlastnej záhrade

Ruža vráskavá, ktorej pôvodnou domovinou je Ďaleký východ, Japonsko a Čína, na začiatku leta zakvitne veľkými, príjemne voňajúcimi fialovo-ružovými kvetmi, ktoré sa sporadicky objavujú až do mrazov. Dokonca farebne „hrajú“ aj lesklé, sýto zelené vráskavé listy, ktoré sa v októbri začnú sfarbovať do oranžova až červena, takže pôsobí aj dekoratívne. Po odkvitnutí ker zarodí tehlovočervenými šípkami,  ktoré sú veľké ako malé rajčiny, mäsité a majú viac vitamínu C ako naša domáca ruža šípová. Pri zbere plodov treba rátať s hustými tŕňmi. Z dozretých plodov sa pripravujú sirupy, džemy, alebo ich môžeme tiež sušiť na čaj.  

Kedy sadiť

Kontajnerové (kvetináčové) sadenice možno sadiť kedykoľvek od jari do jesene. Sú totiž  dobre zakorenené, majú vytvorené kapiláry na nasávanie vody a živín z pôdy. Sadia sa s celým zemným balom a nevyžadujú si špeciálnu odbornú manipuláciu. Ujímajú sa bez ťažkostí. Ak si zadovážime ruže s voľným koreňom, ktoré boli vykopané v období vegetačného spánku, tie sú určené na okamžitú výsadbu len na jeseň alebo na jar. Tu však hrozí riziko, že pri neodbornom zasadení sa mladý kríček neujme.

Čo všetko obsahuje červená šípka?

Šípky obsahujú najviac vitamínu C z plodov pestovaných u nás. Sú bohaté aj na vitamíny B1, B2, P, K, kyselinu nikotínovú a karotíny, z ktorých si organizmus vie vytvoriť vitamín A. Čaj zo sušených šípok je vhodný najmä v období zvýšenej potreby vitamínov – začiatkom jesene, koncom zimy, pri tzv. jarnej únave, ako aj pri sklone ku krvácavosti. Čaj pomáha proti chrípke, zápale dýchacích ciest, no aj pri zápaloch močových ciest, účinkuje proti zápche a celkovo zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Náš tip

Ako správne nasušiť šípky

Od septembra do začiatku novembra možno zbierať šípky, najlepšie za slnečného počasia. Dôležité je zbierať ich zrelé, suché, nezamrznuté, oranžové až tmavočervené. Nazbierané plody vytriedime, odstránime stopky, zvyšky okvetia a poutierame. Rozložíme ich na sitko, 2 až 3 dni necháme voľne sušiť na vzduchu. Dlhšie nie, lebo pri dlhom pomalom sušení sa postupne stráca vitamín C. Dosušíme ich rýchlym sušením v sušičke na ovocie, prípadne v rúre. Dbáme, aby teplota nebola vyššia ako 35 až 50 stupňov, inak stratia cenné látky. Nesmú zhnednúť alebo sa pripáliť. Sušenie urýchlime stlačením alebo rozpolením plodu. Dobre usušené šípky si zachovajú pôvodnú červenú farbu, ovocnú vôňu a mierne trpkú chuť. Nesmú zostať mäkké ani lepkavé. Skladujeme ich na suchom a chladnom mieste, maximálne jeden rok, potom už nedosahujú takú vitamínovú hodnotu. Každú jeseň preto obnovíme čerstvé zásoby.

 

- - Inzercia - -