Dnes je utorok, 25.september 2018, meniny má: Vladislav, Vladislava
Čas čítania
3 minutes
Zatiaľ prečítané

Kvety a plody bazy

jún 27, 2012 - 14:05
Podľa ľudovej povery žijú v korunách stromu bazy dobrí duchovia. Nie je dôležité, či je to pravda alebo nie, biele pôvabné kvietky i tmavé bobule plodov ľuďom v každom prípade prinášajú radosť.

Dajú sa využiť nielen v kuchyni na prípravu rôznych aromatických dobrôt, kytica bazových kvetov svojou vôňou a krásou poteší aj vo váze ako pôvabná dekorácia stolu.


Vedeli ste, že:
Už od pravekých čias je veniec z bazových kvetov považovaný za zázračnú zbraň proti mnohým životným nepríjemnostiam?
Dnes  už  je ich účinok vedecky dokázaný. Rastlina pôsobí priaznivo predovšetkým na naše zdravie. Je vhodná proti bolesti hrdla, žalúdka, horúčke a nevoľnosti. Sirup vyrobený z bazy, šalvie, medu, citrónovej šťavy a octu sa používa ako kloktadlo pri zápaloch hrdla a ústnej dutiny.
V kuchyni našli kvety bazy čiernej uplatnenie pri príprave sirupov i octu a z čerstvého kvetenstva sa dá pripraviť chutné jedlo?
Plody sa využívajú na výrobu sirupov, destilátov, vín, pást a kaší. Praktická Slovenka vám ponúka niekoľko chutných receptov na inšpiráciu.


Ako na to:
Varenie bobúľ
Bobule trošku popučte a vložte do hrnca na šporák na mierny plameň. Plody okamžite pustia šťavu, preto ich ani nemusíte podlievať vodou. Varte cca 10 minút,  občas premiešajte.


Pretláčanie šťavy
Bobule popukajte, vložte ich do pevného plátenného vrecúška a rukou vytláčajte šťavu. Chráňte si pri práci svoj odev, fľaky z bazovej šťavy sa len veľmi ťažko odstraňujú. Výlisky môžete vyhodiť alebo ich môžete odložiť na neskoršiu prípravu vína.



Recepty z bazy

* Bazový sirup: 25 kvetov namočte na noc v 2 l prevarenej studenej vody, pridajte citrónové rezy. Potom preceďte a nechajte zovrieť s 2 kg cukru. Naplňte do čistých fliaš. 


* Bazový lekvár: Bobule varte ½ hodiny v mlieku si škoricou, pridajte jemnú zápražku, zmes doslaďte a dochuťte sladkou smotanou. Konzumujte ihneď čerstvé, nekonzervujte.

* Bazové víno: 2,5 kg bobúľ, 4,5l vody, 1 citrón, kvasinky. Vidličkou odtrhnite bobule zo stoniek, dajte do nádoby a prilejte 3l vriacej vody spolu s pokrájaným citrónom. Roztlačte tuhý obsah a zakryte na 3 dni, denne premiešajte. Potom sceďte do demižóna a pridajte sirup z cukru a 1,5 l vody. Po vychladnutí pridajte kvasinky, uzavrite vzduchovým uzáverom. Nechajte fermentovať, potom stočte a odložte na dobu najmenej 12 mesiacov.

* Bazový sekt: 4 hrste kvetov, 2 citróny na plátky, 1 polievkovú lyžicu vínneho octu, cukor, 1l vody. Vodu prevarte a pridajte cukor, prelejte do nádoby, doplňte studenou vodou do 4,5 l a pridajte i ostatné ingrediencie. Všetko na 2 dni zakryte, potom preceďte a stočte. Nechajte stáť dva mesiace, podávajte chladené.

* Bazový ocot: Hrsť kvetov zalejte pol litrom vínneho octu a nechaj 14 dní lúhovať na tmavom mieste. Potom sceďte a prelejte do fľaše.

* Čaj zo sušených plodov: Na šálku čaju stačí jedna čajová  lyžička plodov. Zaparte ich  horúcou vodou a nechajte krátko vylúhovať.
Vyprážané bazové kvety s orechmi: Kvety bazy oklepte od chrobáčikov, opláchnite vo vode a dajte uschnúť. Z 1 vajíčka, polohrubej múky a trochu mlieka urobte polotekuté cestíčko, do ktorého postrúhajte asi 4 orechy. Celé kvety aj so stopkou namáčajte do cestíčka, vyprážajte a polievajte horúcim olejom. Môžete ich konzumovať na ryžových chlebíkoch posypané kryštálovým alebo práškovým cukrom rozmiešaným s postrúhanými orechmi, škoricou alebo kakaom. Ako prílohu môžete podávať jahody či iné sezónne ovocie.

* Marmeláda z bazy
Šťavu priveďte k varu. Na 1 liter pridajte asi 0,3 kg cukru, v ktorom ste vymiešali želírovací prípravok na džemy 3:1 (pri redukcii hmotnosti je lepšie použiť ovocný cukor). Krátko povarte a plňte do fliaš, ktoré po naplnení otočte na 1 hodinu hore dnom.

* Kečup z bazy
Používa sa v kuchyni na ochucovanie jedál z diviny, alebo jeho pridaním napr. do omáčok ju môžete súčasne aj prifarbiť. Chuť ma stále nasladlo ovocnú, takže sa nehodí ku všetkým jedlám.

Suroviny a príprava
500ml bobúľ (bez stopiek)
30g najemno nakrájanej cibule
na štipku noža muškátového kvetu
15g čierneho korenia
45g zázvoru (čerstvého)
500 ml vínového octu

Bobule umyte, zalejte octom a nechajte cez noc odpočívať. Na druhý deň ich preceďte cez sito a vložte do panvice, pridajte cibuľu a ostatné koreniny. Varte 10 minút a plňte do malých fľašiek.


Náš tip:
Pri tejto príprave vzniká ako odpadná látka ocot. Ten by bola škoda vyhodiť, má krásnu, sýtu červenú farbu a dobrú chuť, preto sa dá po prevarení použiť v kuchyni ako normálny ocot, ktorým môžete jedlá, pri ktorých je to žiadúce, súčasne aj prifarbiť.






Autor: Ivica Augustínová
Foto: Thinkstock

- - Inzercia - -