Dnes je utorok, 25.september 2018, meniny má: Vladislav, Vladislava
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Zabudnuté šípky

október 16, 2012 - 14:03
Aby Vás tento rok nezaskočil prudký príchod jesene, mali by ste sa veľmi rýchlo zoznámiť alebo sa len vrátiť k tradíciám zbierania šípok. Sú najlepším prírodným zdrojom vitamínu C a na jeseň ich nazbierate takmer všade. A čo s nimi ďalej?

 

Určite si ešte spomeniete na obdobie, kedy ste vy samy, alebo vaši potomkovia, boli nútený každú jeseň, sychravo nesychravo, priniesť do školy aspoň minimálne množstvo šípok. Keď zalovím vo vlastnej pamäti, dokonca si spomínam na zdatnejších kolegov, ktorí s vidinou finančnej odmeny zvládli nazbierať aj desiatky kíl. Aj keď sú tie časy preč, šípky sú stále tým, čím boli - výnimočným zdrojom vitamínov. Poznali ich už naše babičky, ktoré ich používali nie len k príprave čajov, ale predovšetkým rôznych pochutín a liečivých zmesí.


Sušenie
Šípky môžete sušiť len čerstvo natrhané a hlavne zrelé bordové plody.
Pri sušení sa snažíme v šípkach uchovať maximálny obsah vitamínu C, ktorého majú v čerstvom stave veľké množstvo. Šípky zbavíme stopiek a zbytkov okvetí, rýchlo ich opláchneme, osušíme a sušíme v trúbe alebo sušičke pri teplote 70 - 80°C, až sú celkom tvrdé. Šípky majú byť za pol dňa usušené.

Sušené šípky potom používame predovšetkým na prípravu šípkového čaju. Aby sme v čaji uchovali čo najviac vitamínu C, pripravujeme ho nasledujúcim spôsobom. Asi 8 hodín pred prípravou čaju rozdrvíme mierne kopcom naplnenú lyžicu sušených šípok, namočíme do ½ litra studenej vody a necháme lúhovať. Pred pitím zmes ohrejeme na teplotu asi 70°C (nevaríme), scedíme do vyhriatych šálok a hneď podávame.


Šípkový džem - Na prípravu sú najvhodnejšie čerstvo natrhané šípky ošľahnuté prvými mrázikmi. Na 1 kilo šípok potrebujeme kilo cukru, trošku vody a klinčeky. Šípky zbavíme stopiek a okvetia, rozkrájame na polovice, odstránime chĺpky a dobre operieme. Vložíme ich v nízkej vrstve do širokého hrnca, zalejeme vodou a uvaríme domäkka. Potom ich prelisujeme. Pretlak odvážime, privedieme do varu, pridáme cukor, okoreníme drveným klinčekom a varíme, až je zmes primerane hustá. Horúcu marmeládu nalejeme do nádob ovinutých vlhkou utierkou a okraje utrieme. Hneď ich uzavrieme (najlepšie kovovými vrchnákmi), obrátime hore dnom a necháme vychladnúť. 

 




Autor: Jana Čachanová, Soňa Blesáková
zdroj Atlas.sk
Foto: Thinkstock

 

- - Inzercia - -