Dnes je nedeľa, 20.september 2020, meniny má: Ľuboslav, Ľuboslava
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Hravé zaváranie

máj 22, 2020 - 14:17
Prišiel čas, kedy sa úroda zo záhrady dostáva do kuchyne, kde z nej vznikajú sladké voňavé džemy či sirupy. S našimi tipmi zaváranie hravo zvládnete.

Super džem z lesného ovocia

Náročnosť:               jednoduchá príprava

Doba prípravy:         asi 40 minút

Vystačí na:                asi 6 pohárov (200 ml)

 

Potrebujeme:

 

  • 200 g malín
  • 200 g čučoriedok
  • 200 g černíc
  • 200 g čiernych ríbezlí
  • 200 g jahôd
  • 1 KL Extraktu Bourbon vanilka Madagaskar Dr. Oetker
  • 1 balíček Gelfixu 3 : 1 Dr. Oetker
  • 350 g cukru

Príprava:

 

1. Bobuľové ovocie preberieme, prípadne umyjeme a pokrájame nadrobno. Z každého druhu odvážime 200 g.

2. Ovocie a vanilkový extrakt vložíme do väčšieho hrnca a dôkladne premiešame. Gelfix zmiešame s 2 PL cukru a pridáme do hrnca. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme. Pridáme zbytok cukru a opäť privedieme do varu. Za stáleho dôkladne povaríme minimálne 5 minút.

3. Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, pridáme do zmesi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr. Oetker, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.

4. Odoberieme prípadnú penu a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre uzavrieme dôkladne uzavrieme, otočíme hore dnom a asi 5 minút necháme postáť na viečkach.

 

TIP: Džem môžeme pripraviť aj zo zmrazenej zmesi lesného ovocia.

Jahodový džem s kúskami ovocia a so škoricou

 

Lahodnej chuti jahôd v kombinácii so škoricou nik neodolá. Pripravte si túto pochúťku aj Vy s Pektínom a Kyselinou citrónovou Dr. Oetker.

 

Náročnosť:      jednoduchá príprava

Čas prípravy:  30 minúť

Vystačí na:      asi 5 pohárov 200 ml

 

Potrebujeme:

1 kg                 jahôd

1 KL                 mletej škorice

500 g               kryštálového cukru

0,5 balíčka      Pektínu Dr. Oetker

1 KL                 Kyseliny citrónovej MAXI Dr. Oetker (80 g)

 

Príprava:

 

  1. Na prípravu džemu vložíme do hrnca ¾ jahôd a rozmixujeme ich tyčovým mixérom na pyré. Pridáme zvyšné jahody nakrájané na kúsky. Zmiešame ½ balíčka Pektínu Dr. Oetker (10 g) s 2 polievkovými lyžicami cukru a pridáme k jahodovej zmesi. Zmes za stáleho miešania privedieme do varu a asi 1 minútu dôkladne povaríme.
  2. Pridáme zbytok cukru a škoricu a privedieme opäť do varu. Za stáleho miešania zmes dôkladne povaríme 5 minút.
  3. Džem odstavíme a pridáme kyselinu citrónovú.
  4. Urobíme skúšku tuhnutia. Na tanierik kvapneme 1-2 lyžičky práve uvareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame do džemu ešte 1 zarovnanú lyžičku Kyseliny citrónovej Dr. Oetker, krátko povaríme a skúšku zopakujeme.
  5. Odoberieme prípadnú penu a plníme do pripravených pohárov až po okraj. Poháre dôkladne uzavrieme, obrátime hore dnom a asi 5 minút necháme stáť na viečku.

Odporúčanie:

Pre bezpečné uchovanie džemov a marmelád odporúčame po skončení varu pridať 1/2 balíčka Pomôcky na konzervovanie Dr. Oetker alebo džemy a marmelády sterilizovať.

TIP: na skúšku tuhnutia použijeme tanierik vopred vychladený v chladničke. Či džem tuhne tak zistíme skôr.

 

Bazový sirup

 

Klasické letné osvieženie z kvetov bazy čiernej. Jednoduchý recept na prípravu s Kyselinou citrónovou a Pomôckou na konzervovanie Dr. Oetker.

 

Náročnosť:      jednoduchá príprava

Čas prípravy: 30 minút

Vystačí na:      asi 1,5 l

 

Potrebujeme:

20 ks                           kvetov čiernej bazy

1 l                                vody

1 kg                             cukru

60 g                             Kyseliny citrónovej MAXI Dr. Oetker (80 g)

na špičku noža            Pomôcku na konzervovanie Dr. Oetker

 

Príprava:

  1. Kvety čiernej bazy namočíme do studenej vody a necháme na papierovej utierke odkvapkať. Pomocou nožničiek odstrihneme silnejšie časti stoniek.
  2. Vo veľkom hrnci prevaríme vodu s cukrom. Hrniec odstavíme zo sporáka a vmiešame kyselinu citrónovú s pomôckou na konzervovanie. Pridáme očistené kvety, prikryjeme pokrievkou a uložíme na 5 dní do chladničky.
  3. Sirup scedíme a ešte krátko povaríme asi 1 minútu. Plníme do fľašiek, uzavrieme viečkom a uložíme do chladničky.
  4. Sirup riedime pitnou vodou podľa chuti.

 

TIP:  Do bazového nápoja môžeme pridať citrón a ľadovú drvinu. Získame tak vynikajúci osviežujúci nápoj na letné dni.

 

 

 

 

 

- - Inzercia - -