Dnes je sobota, 24.október 2020, meniny má: Kvetoslava
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Slovenskí farmári prezradili tajomstvo melónov bez jadierok

september 03, 2020 - 13:47
Šťavnaté a svieže melóny sú neoddeliteľnou súčasťou leta. Sezóna tých slovenských sa už začala. Naši pestovatelia povýšili ich pestovanie na vyššiu úroveň a zároveň prichádzajú s ponukou nových odrôd, ktoré si zamiluje každý.

Nie sú len symbolom letných dní, ale aj zdrojom dôležitých vitamínov a živín. Melón v sebe ukrýva hotový kokteil zdraviu prospešných látok. Je zdrojom draslíka, vitamínov A, C K, kyseliny listovej, horčíka, medi, vápnika, sodíka, železa či mangánu. „Melóny zároveň posilňujú našu imunitu, chránia nervový systém, majú protizápalové účinky a znižujú hladinu cholesterolu. Málokto vie, že zároveň napomáhajú v boji s parodontózou, sú prospešné pre správne fungovanie obličiek a hydratujú telo,“ prezradil o slovenských melónoch Michal Kmeťo z farmy v Marcelovej. V minulosti sa tejto činnosti u nás venovali viacerí farmári, dnes musia konkurovať zahraničným melónom, čo kvôli dotačnej politike nie je jednoduché.

Bez jadierok

Ľudia konzumujúci šťavnatý melón by sa dali rozdeliť do dvoch skupín. Tej prvej melónové jadierka nerobia žiadny problém, tá druhá ich pred konzumáciou dôsledne vyberá. Na farme v Marcelovej však pestujú aj odrody, ktoré sú obľúbené práve u druhej menovanej skupiny. ,,Melón s nízkym počtom jadierok pestujeme tak, že vedľa každého bez jadierok musíme zasadiť melón klasický - s jadierkami. Ten je totiž opeľovačom, od kôstkového sa líši farbou,“ pokračuje Michal Kmeťo. Novinkou z miestnej farmy sú aj extra sladké malé (baby) melóny. Na rozdiel od klasických majú nižšiu hmotnosť a vždy máte istotu, že budú sladké.

Závislí od počasia

Pestovanie a zber melónov výrazne ovplyvňuje vonkajšia teplota a poveternostné podmienky. Kvôli chladnejším týždňom sa sezóna našich melónov začína neskôr. Slovenské melóny sa nepestujú zo semien ale z vrúbľovaných sadieb. „Najprv  sa vysadí semeno melóna na podnož tekvice. Cieľom je hlavne zväčšenie koreňového základu, ktorý je menej náchylný na choroby. Začiatkom marca sa do vyvýšenej zeminy priamo na poli, zasadia priesady, kde sa zakrývajú celtou, aby boli chránené pred počasím a mali vhodné prostredie pre rast,“ informuje Michal Kmeťo z farmy v obci Marcelová. 

Zaujímavý je aj samotný zber melónov. Hlavné slovo má v tomto prípade zberač. Ten musí sám rozhodnúť o tom, ktorý melón je dozretý a ktorý ešte nie. Pozorne sleduje veľkosť a farbu ako aj samotný druh. Zber pritom nie je ľahkou prácou. A to doslova. Každý jeden melón sa najskôr musí odrezať nožíkmi a následne línia zberačov každý jeden melón zdvihne, prehodí zberačovi vo vedľajšej rade, ten prehodí melón ďalšiemu zberačovi a posledný zberač vyhadzuje melón osobe na vlečke, ktorá melóny podľa druhu rozdelí do debničiek,“ približuje Kmeťo. Zozbierané plody sa ukladajú do debničiek a odtiaľ idú na triedičku. Na nej sa melóny umyjú a v kartónoch putujú do obchodných reťazcov.

Výber a skladovanie

V prípade, ak si chcete vychutnať kvalitný melón, zamerajte sa pri jeho nákupe na tie s hladkou a tvrdou dužinou, bez poškodenia a hlbších jaziev. ,,Je dôležité, aby ste si ho z každej strany prezreli a poklepali po ňom. Ak budete počuť dutý zvuk vybrali ste si správne,“ radí Michal Kmeťo. Ak si chcete nenačatý melón vychutnať neskôr, je vhodné skladovať ho v komore alebo pri izbovej teplote, mimo priameho slnečného svetla. Ak ste ho už prekrojili, prekryte ho potravinovou fóliou a uložte ho do čo najnižšej časti chladničky, kde vám vydrží tri až štyri dni.

- - Inzercia - -