Dnes je utorok, 03.august 2021, meniny má: Jerguš
Čas čítania
5 minutes
Zatiaľ prečítané

Brazília, najväčší exportér kávy na svete, ako súčasť slovenskej rodiny

jún 21, 2021 - 21:47
Stále viac spotrebiteľov ochutnáva brazílsku kávu nielen ako súčasť zmesí, ale aj ako samostatnú odrodu z jednotlivých regiónov uznávanú odborníkmi po celom svete. Za každým balením výberových kávovníkových zŕn z Brazílie sa nachádza najmä príbeh a skutočný život ich pestovateľa, ktorý vložil do nich všetok svoj čas, financie a lásku.
Foto: 
Coffee VERONIA

Práca každého pestovateľa kávy je náročná, a väčšina z nich to berie ako poslanie. To, že si ráno alebo po dobrom obede pripravíme kávu, je pre nás príjemná samozrejmosť. Kvôli klimatickým zmenám a množstva škodcov a ochorení sa výberová káva postupne stáva menej dostupnou. Vyvrátenie tejto hrozby nedostupnosti, no najmä zabezpečenia plnohodnotného života prostredníctvom predaja kvalitnej kávy ma na svojich pleciach v prvom rade farmár a pražiar, ktorí majú medzi sebou vytvorený viac ako len pracovný vzťah.

Prostredníctvom priateľstva majiteľa rodinnej pražiarne Coffee VERONIA, Oldřicha Holiša a predstaviteľa brazílskej asociácie výberovej kávy a jedného zo zakladateľov Capricornio Coffee, Edgarda Bressaniho,  ktoré vzniklo počas školenia cofeológov v nemeckom školiacom stredisku Coffee Consulate  pred viac ako siedmimi rokmi, získalo možnosť spojiť sa aj malé Slovensko s najväčšou pestovateľskou krajinou kávy, Brazíliou.

,,Ako sa hovorí ,,padli sme si do oka“. Spoločné témy, názory, myslenie a ciele nás oboch posunuli veľmi rýchlo vpred a už o pár mesiacov sme nielenže hostili Edgarda na Slovensku, ale otvorili sme na Slovensku medzinárodné školiace stredisko pre baristov, pražiarov a milovníkov kávy, ktorého krstným otcom a odborným garantom sa stal práve Edgard. Som mu za to veľmi vďačný a nesmierne si vážim nielen našej spolupráce, ale hlavne priateľstva, ktoré verím, sa bude upevňovať aj naďalej. Iba z kvalitného produktu môžete mať kvalitný výsledok, a preto je význam našej spolupráce ešte dôležitejší“. Vyjadril svoj názor majiteľ rodinnej pražiarne kávy Coffee VERONIA, Oldřich Holiš.

Capricornio Coffee ako hlavný exportér výberovej kávy z Brazílie zastáva nenahraditeľné miesto v kávovom priemysle a je dôležitou súčasťou udržateľnosti kvality dopestovaných kávovníkových zŕn, a tým aj výsledného produktu, kávy. Produkovať kvalitu je jedna vec, avšak udržať si ju, a neustále na nej pracovať sú neoddeliteľnou súčasťou vzdelávacích programov Capricornio Coffee, ktorými pomáhajú nielen samotným pestovateľom, ale i nám, spotrebiteľom.

Naša spolupráca je postavená na priamom nákupe kávovníkových zŕn od farmárov, prostredníctvom Capricornio Coffee. Tím pokorných, no zároveň vysoko kvalifikovaných pracovníkov a našich zahraničných priateľov je zárukou uspokojenia tých najnáročnejších zákazníkov. Hoci DIRECT TRADE, teda priamy nákup zrna od farmárov neovplyvní poveternostné podmienky danej krajiny či nevyhubí škodcov, zabezpečí dostatočné finančné prostriedky určené na pravidelnú prevenciu a edukáciu samotných farmárov a ich zamestnancov. Správna a správne namierená osveta je základným pilierom obojstrannej spolupráce. Dostatok informácii a vedomostí farmárov má za následok kvalitnú produkciu, ktorá je ľahšie predajná čím je zabezpečená aj vyššia a pravidelná finančná odmena. Capricornio Coffee v tejto sfére vytvára neskutočnú osvetu, vďaka ktorej pomáha celej kávovej kultúre sveta. Vzdelávacími, sociálnymi a environmentálnymi programami, odbornosťou či spôsobom komunikácie sú príkladom pre svetový trh kávy.

Jedným z dôkazov, že káva spája ľudí je aj súdržnosť farmárov po celom svete. Príkladom sú jednotlivé programy spoločnosti Capricornio Coffees v Brazílii.

Program ,,Women in Coffe“, zoskupenie žien - farmárok

Hlavnou myšlienkou tohto projektu je posilnenie postavenia žien v Brazílii a taktiež v medzinárodnej kávovej komunite. Program pomáha ženám s presadením sa v podnikaní a tiež s uplatnením sa vo svete kávy od jej pestovania až po šálku. Silným emocionálnym zážitkom sú však samotné príbehy žien – farmárok. Tieto ženy sa zoskupujú a pomáhajú si pri pestovaní, zberoch a spracovaní úrody. Vďaka Capricornio Coffees sa aj ženy môžu neustále vzdelávať v tom, čo ich napĺňa.

Program na podporu drogovo závislých ľudí

Tento sociálny program pracuje s ľuďmi s drogovou a alkoholovou závislosťou, ktorí žijú na farme počas liečenia a sú priamo zapojení do chodu farmy. Tento program prebieha celkovo na 75 farmách po celom svete. Až 55 sa však nachádza v Brazílii. Capricornio Coffees, spolu s UMAMI area z Talianska podporujú práve farmu Fazendu da Esperanca v Piraju, ktorá v preklade znamená Farma nádeje.

Program ,,Mladý farmársky učeň“

V tomto programe sú hlavnými účastníkmi deti. Cieľom programu je viesť ich od útleho veku k zodpovednosti. Program poukazuje na dôležitosť starostlivosti o kávovníky už od malej sadenice. Okrem vzdelania ich čaká aj náročná práca a zodpovednosť.

Vďaka spoločnosti ako je Capriconrio Coffee môžeme ukázať skutočný svet kávy s jej výhodami i nástrahami všetkým milovníkom kávy, ktorí si vďaka tomu začnú vážiť každú jednu šálku kávy.

A, že brazílska káva chutí stále rovnako? Práve Capriconrio Coffee je hnacím motorom inováciám v prístupe k pestovaniu i spracovaniu, čo výrazne ovplyvňuje chuťové profily jednotlivý odrôd. Pili ste už kávy z Brazílie s nádychom pomarančov, limetiek, lesného ovocia či byliniek. Vďaka netradičným spracovaniam na farmách Capricornio Coffee a profesionálnemu prístupu rodinnej pražiarne Coffee VERONIA už aj slovenskí konzumenti cítia v brazílskej káve viac ako len horkosť.

Boutique Process COLD SOUL –  špecifická forma spracovania, kedy pozbierané čerešne sa namáčajú do studenej vody na 24 hodín a následne sa sušia na afrických posteliach. Typické v aróme a chutiach je lesné ovocie ako jahody, či maliny v spojení s čiernym čajom, pomarančom a škoricou.

Boutique Double FERMENTATION - špecifická forma spracovania, ktoré je rozdelené na viacero fáz. V prvej sa čerešne po zbere namáčajú do studenej vody (cca 10°C) na 24 hodín. Následne po vybratí z vody sa čerešne rozpučia a nechajú fermentovať 24 hodín. V odstreďovacom stroji sa zo zŕn bez dužiny odstráni prebytočná vlhkosť. Následne sa v mechanickej sušičke zrná dosúšajú v 12 hodinových intervaloch na výslednú vlhkosť 11%. Typické v aróme a v chutiach je broskyňa, červený grep prechádzajúci do mäty a karamelu.

Boutique KENYA – špecifická forma spracovania, kedy prebieha 48 hodín suchá fermentácia a následne 24 hodín mokrá fermentácia. Typické v aróme a v chutiach je papája, ananás, limetka, prechádzajúce do bielej čokolády.

Boutique BURUNDI - špecifická forma spracovania, kedy prebieha 24 hodín suchá fermentácia a následne 48 hodín mokrá fermentácia. Typické v aróme a v chutiach je slivka, pomaranč či mandarinka.

Boutique ETHIOPIA - špecifická forma spracovania, kedy prebieha 72 hodín mokrá fermentácia. Typické v aróme a v chutiach je pomaranč, škorica prechádzajúci do krémovej chuti lieskového orecha a čokolády.

Tak ako je malé zrnko základom kvalitnej kávy je spolupráca malých farmárov, pražiarov a baristov  základom správnej osvety. Trh s kávou je obrovský a každý v ňom má svoju úlohu. Ani jeden z nás nebude úspešný bez toho druhého.

Zaujímavosť: Začiatok pestovania kávovníkov v Brazílii sa datuje od roku 1727. Do roku 1991 bol v Brazílii vývoz kávy kontrolovaný a farmári nemohli vyvážať priamo. Ich úroda bola zmiešaná a vyvezená spolu s kávou komerčných spoločností. V súčasnosti je Brazília najväčším producentom kávy na svete a druhým najväčším spotrebiteľským trhom. Každý rok vyprodukuje 40 až 50 miliónov 60 kilogramových vriec kávovníkových zŕn z ktorých približne 6 až 8 miliónov má mimoriadne vysokú kvalitu a zaraďujeme ich medzi výberové kávy (Specialty Coffee). Dve tretiny celkového objemu tvoria odrody kávovníka Coffea Arabica a tretina je odroda kávovníka Coffea Canephora, Conilon. Brazílčania hneď po Američanoch pijú najviac kávy, čoho dôkazom je aj ich spotreba 20 miliónov vriec ročne.

- - Inzercia - -