Dnes je pondelok, 15.august 2022, meniny má: Marcela
Čas čítania
1 minute
Zatiaľ prečítané

Štúdia zistila, že kognitívny pokles je spojený s ultraspracovanými potravinami

august 03, 2022 - 16:00
Nová štúdia odhalila, že konzumácia ultraspracovaných potravín, v množstve viac ako 20 % denného príjmu, môže viesť k úpadku kognitívnych funkcií.
Foto: 
shutterstock

Všetci vieme, že jedenie ultraspracovaných potravín – ako sú balené polievky, omáčky, mrazená pizza a hotové jedlá – nie je dobré pre naše zdravie. Nie je potrebné spomínať ani iné chutné jedlá, ktoré tak milujeme: párky v rožku, klobásy, hamburgery, hranolky, limonády, sušienky, koláče, cukríky, šišky a zmrzlinu...

Štúdie zistili, že môžu zvýšiť riziko obezity, srdcovo-cievnych problémov, cukrovky a rakoviny. Môžu nám dokonca skrátiť život.

Nová štúdia teraz odhalila, že konzumácia väčšieho množstva ultraspracovaných potravín môže prispieť k celkovému poklesu kognitívnych funkcií vrátane oblastí mozgu, ktoré sa podieľajú na výkonnom fungovaní – schopnosti spracovávať informácie a robiť rozhodnutia.

Štúdia zistila, že muži a ženy, ktorí jedli najviac ultraspracované potraviny, mali o 28 % rýchlejšiu mieru globálneho poklesu kognitívnych funkcií a o 25 % rýchlejšiu mieru poklesu výkonných funkcií v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedli najmenšie množstvo príliš spracovaného jedla.

„Aj keď je potrebné ďalšie štúdium, nové výsledky sú celkom presvedčivé a zdôrazňujú rozhodujúcu úlohu správnej výživy pri zachovaní a podpore zdravia mozgu a znižovaní rizika mozgových chorôb, keď starneme,“ povedal Rudy Tanzi, profesor neurológie na Harvard Medical School a riaditeľ oddelenia pre výskum genetiky a starnutia v Massachusetts General Hospital v Bostone.

(Zdroj: CNN)

- - Inzercia - -